Кондитерське мистецтво і аерографія. Рекомендації по вибору моделі аерографа для різних завдань.
Навіщо кондитеру аерограф?
Серця, скульптури, мультиплікаційні персонажі, яких тільки форм не знаходять кондитерські вироби! Незвичайний дизайн, яскраві прикраси і рівномірне барвисте покриття приковують очей глядача. Такий виріб стане прекрасним доповненням до будь-якого свята. Робота кондитера сьогодні високо цінується, користується попитом і дає можливість розкрити свої творчі здібності. Якщо процес приготування приносить задоволення, і Ви не раз замислювалися про те, щоб перетворити улюблене хобі у власну справу, тоді пора почати діяти, а ми Вам у цьому допоможемо.
Важливими критеріями Вашого успіху будуть Ваші навички, готовність до експериментів, а також інструмент. Якщо Ви впевнені у своїх вміннях, не боїтеся експериментів і вносите до існуючих рецептами щось нове, тоді особливу увагу приділимо інструменту в цій статті.
Одним з головних помічником кондитера буде аерограф. Саме завдяки даному інструменту Ви зможете домогтися рівномірного розпилення харчового барвника або какао-масла. Не обійтися без повітряної кисті і при створенні корпусних цукерок. У кожного майстра є свої масштаби робіт і матеріали можуть відрізнятися. У цій статті ми розповімо, як правильно підібрати потрібну модель саме для Ваших завдань.
Як правильно вибрати повітряну кисть під різні задачі?
Перед тим, як заглянути в Центр Аерографії, варто задати собі ряд простих запитань, які допоможуть вибрати обладнання, а саме:
1) Який матеріал Ви будете заливати в аерограф?
Це буде тільки харчовий барвник, такий же рідкий, як вода або плануєте працювати тільки шоколадом?
2) Яке повинно бути розташування бачка для фарби – верхнє чи нижнє?
3) чи Є у Вас компресор для роботи з аерографом? Компресор – це джерело повітря, без якого ручка не буде проводити розпилювання.
А тепер зупинимося на кожному з цих питань. В залежності від того, з яким матеріалом Ви будете працювати, залежить дуже багато чого при виборі набору. Якщо майстер працює тільки харчовими барвниками, які рідкі по консистенції, то він може вибрати ручку і з різьбовою конструкцією сопла (про різницю в конструкції сопел див. статтю). Діаметр в такому випадку буде залежати від розмірів Вашого виробу. Для пряників і маленьких тортів підійдуть діаметри 0,2, 0,3 і 0,5 мм. Тут можна навести приклад моделі TG136-1 (0,3).
Якщо Ви працюєте з великими тортами і не тільки харчовим барвником, а також шоколадом і какао-маслом, то краще всього звернути увагу на аерографи з конусним пристроєм сопла (модель BD-183K). Діаметри на таких аэрографах будуть:
- 0,3 мм – для роботи з харчовим барвником і тонких ліній;
- 0,5 мм для роботи з кондурином і задування харчовим барвником більш великих тортів;
- 0,8 мм для роботи з шоколадом і какао-маслом.
Якщо Ви працюєте тільки з корпусними цукерками, то можна вибрати аерограф з 0,7 або 0,8 мм сопла з бажаним розташуванням бачка, наприклад, модель TG130N (0,7).
Выбор аэрографа по типу расположения емкости под краску также индивидуален. Аэрографы бывают с верхней подачей краски, боковой и нижней подводкой материала. Чаще всего кондитеры рассматривают именно нижнюю и боковую подачу красителя. Какой сделать выбор? Даем подсказку:
1. Верхняя подача материала во многих аэрографах ограничивается 13 мл, а емкость для нижней подачи может иметь объем 22 и 90 мл. Поэтому, Вы можете самостоятельно решить, что для Вашей работы будет более предпочтительно.
2. Розташування бачка для фарби напряму буде залежати від продуктивності Вашого компресора і наявності ресивера. Аерографи з верхнім підведенням можуть бути використані практично з будь-якою моделлю компресора, в той час як нижня подача рекомендується при використанні компресора з ресивером (щоб уникнути можливих пульсацій).
Підійде мій компресор для аерографа?
Добре, з аерографом розібралися, і тепер переходимо до перевірки того, чи підійде наявна (або майбутня) модель компресора для бажаного аерографа. Для допомоги рекомендуємо звернутися до таблиці:
Діаметр сопла аерографа, мм |
Продуктивність компресора, л/хв |
Тиск необхідне для роботи, бар |
Моделі компресорів |
0,2/0,3/0,5 |
10-20 |
1,8 – 3,1 |
Миникомпрессоры TC-100 Auto AS-200BE, TG218, AS-177A |
25 |
1,8 - 4 |
Одноциліндрові компресори без ресивера AS-18-3, AS-18-2, AS-18-2S |
|
Компресори з ресивером AS-186, AS-186S, TC-80T |
|||
0,3/0,5/0,8 |
25 |
1,8 - 4 |
Одноциліндрові компресори з ресивером AS-186, AS-186S, TC-80T |
35 - 40 |
Двоциліндрові компресори з ресивером AS-196, AS-196A, AS-28А |
У разі, якщо потужності компресора не вистачає, тоді потрібно або міняти модель компресора на більш потужну, або вибирати аерограф з меншими діаметрами сопел.
Сподіваємося, що змогли відповісти на багато Ваші питання щодо вибору відповідної моделі повітряної кисті. Більше корисної інформації Ви зможете на нашому YouTube каналі.